Welke vraag vertelt het meest over een kandidaat?

Welke vraag vertelt het meest over een kandidaat?

‘Wat doe je nu?’, ‘waarom ben je op zoek naar iets nieuws?’, ‘wat maakt jou geschikt voor deze functie?’… Je kent ze vast wel: de standaard vragen die tijdens vrijwel ieder sollicitatiegesprek de revue passeren. Maar met welke vraag raak je nou écht de juiste snaar? Welke vraag doet de desbetreffende sollicitant nadenken, om vervolgens tot een grandioos (of minder grandioos) antwoord te komen? YME Projects zet ze voor je op een rijtje.

 

 

‘Als ik iemand wil bellen voor een referentie over jou, wie zou dat dan zijn?’

As you can see: deze vraag kan je op twee manieren gebruiken. De negatieve variant en de positieve. Je hebt immers goede en slechte referenties en als werkgever wil je ze allebei horen. Wat deze vraag zo bijzonder maakt? Je test hiermee of de kandidaat zichzelf durft te laten zien. Wordt het antwoord ‘je kan mijn moeder bellen’, of durft hij/zij tóch over die ene baas waar niet zo’n goede klik mee was te vertellen?

‘Op welke manier breng jij diversiteit in het bedrijf?’

Sla je iemand aan de haak met een compleet andere achtergrond dan de andere werknemers, dan heb je een goeie. Iemand die net een tikkie anders denkt, andere kwaliteiten heeft en een baan heeft gehad in een compleet andere branche maar tóch aansluit op de eisen van jouw openstaande functie. Zo iemand moet je hebben. En hoe mooi zou het zijn als de persoon in kwestie dat tijdens het sollicitatiegesprek al kenbaar maakt?

‘Wanneer heb je je voor het laatst héél erg diep geschaamd?’

En, minstens net zo belangrijk, hoe heb je dit opgelost? Wat heb je ervan geleerd? Je vraagt de kandidaat om terug te gaan naar een vervelend moment. Dat kán natuurlijk iets zijn wat op de werkvloer gebeurd is, maar ook op de sportclub beleeft men vaak genoeg gênante momenten – oei, scheur in je broek – of tijdens het eerste diner met zijn/haar kersverse schoonouders. Uit het antwoord leer je onder andere of iemand zelfinzicht heeft en of hij/zij in staat is om van eigen ervaringen te leren. Very important!

‘Ik ben bang dat dit niet de juiste plek is voor jou’

Voor alle scherpe Harry’s onder ons: you are right, dit is geen vraag. Maar het is wél een tactiek om te kijken wat voor vlees je in de kuip hebt. Hoewel het natuurlijk afhangt van het type baan, de openstaande functie en de mensen die hierop af komen, is de kans groot dat 9 van de 10 sollicitanten direct dicht klapt en je vriendelijk bedankt voor je tijd. Maar die enkele die dat niet doet, dié moet je hebben. Want de juiste persoon wil de baan als geen ander en doet er dan ook alles aan om zich te bewijzen. Hoezo? Waar baseer je dat op? Kan je toelichten wat er in het gesprek ‘verkeerd’ is gegaan waardoor je dit nu beslist? De persoon die tegen je in gaat en/of doorvraagt, dát is de juiste kandidaat voor de functie.

En nog een paar goede en/of bijzondere vragen op een rijtje, gewoon ter inspiratie*:

  • Wanneer is iets voor jou een probleem?
  • Wat is het grootste misverstand over jou?
  • Welke levens- of werkervaring heeft jou gevormd?
  • Waarmee kunnen wij jou écht goed kwaad krijgen?
  • Wat is het állerergste dat je ooit hebt meegemaakt?
  • Welke rol neem jij op je tijdens een reis met je beste vrienden?
  • Welke vraag heb ik je niet gesteld, die ik wel had móeten stellen?
  • Als ik met jou op de middelbare school had gezeten, waar zou ik me nu dan over verbazen?
  • Als je uit alle banen kon kiezen, ervaring/opleiding niet vereist, welke zou het dan worden?

* bovenstaand rijtje hebben we samengesteld n.a.v. een vragenrondje binnen ons netwerk van recruiters 

Binnenkort een sollicitatiegesprek voeren? Wijk dan eens af van de standaard vragen en daag de sollicitant een beetje uit. Eens kijken waar hij/zij mee op de proppen komt! Natuurlijk kunnen de professionele interim recruiters van YME Projects je ook helpen.

Enne, hoe je het vooral NIET moet aanpakken?