Weinig of geen reacties op je vacatures? Tips!

Weinig of geen reacties op je vacatures? Tips!

Is de vacaturetekst geschreven? Hoog tijd om ‘m online te zetten. En dan… Afwachten maar. Die reacties stromen vanzelf wel binnen. Toch? Nou, niet altijd. Het kan gebeuren dat je heel weinig reacties op je vacature krijgt. En daar zijn meerdere redenen voor te bedenken. Misschien zoek je wel in een krappe markt: iemand die de rol van een ICT-er kan vervullen, maar tegelijkertijd ook zeer goed kan verkopen én ook al jarenlange ervaring in de marketing heeft, die vind je niet zo snel. Wat nu?

 

 

Respons verhogen! Dát is het antwoord. En dat doe je onder andere door…

… Te vertellen wat jou als bedrijf aantrekkelijk maakt

Zijn het de geweldige werkfaciliteiten? De ongelimiteerde vakantiedagen? Of bied je jouw medewerkers toevallig een gratis abonnement in de sportschool aan? Duidelijkheid is key. Vermeld in de vacature altijd dát wat jou als werkgever en bedrijf interessant maakt. Dit kunnen ook de doorgroeimogelijkheden, de bedrijfscultuur, het hoge salaris of de interessante cao-regeling zijn. En vergeet ook zeker niet te melden voor welke grote en populaire namen/merken het bedrijf werkt!

… De concurrenten in de gaten te houden

Mocht het zo zijn dat je wat betreft ‘potentiële geschikte kandidaten’ in een kleine vijver vist, zorg er dan in ieder geval voor dat je alle andere vissers eerst grondig hebt bekeken. Wat doen zij wat jij niet doet? Welke tactieken kan je wellicht overnemen en waar kan je je juist in onderscheiden? Bied bijvoorbeeld een nèt wat hoger salaris, al gaat het maar om 50 euro – dat zijn toch mooi drie tripjes aan de bioscoop inclusief popcorn!

… Niet zo kritisch te zijn

Yep, we get it: je wilt de beste kandidaat voor de job. Begrijpelijk, want een goede kandidaat brengt jou als bedrijf nou eenmaal verder. Maar te veeleisend zijn, dat vindt niemand aantrekkelijk. Moet de betreffende man/vrouw écht drie jaar ervaring hebben, of is twee ook een optie? En hoe belangrijk is het nou écht dat jij als ondernemer een goede klik hebt met de kandidaat? Gaat het er uiteindelijk niet om dat iemand goed is in zijn werk? Je hoeft er immers niet mee op vakantie. Tip: maak in de eisenlijst onderscheid tussen ‘nice to have’ en ‘need to have’.

… De drempel te verlagen

Je moet het zo zien: een potentiële kandidaat leest de vacature, raakt geïnteresseerd en wil een gokje wagen. Zo snel mogelijk natuurlijk, want stiekem heeft hij/zij nog heel veel andere dingen te doen. Zorg er dus voor dat men met één druk op de knop kan reageren op jouw vacature. Denk aan een opvallende sollicitatiebutton die direct doorlinkt naar een kort (maar krachtig) formulier.

Wil je het écht kort houden, laat de sollicitant dan alleen zijn/haar telefoonnummer invullen en bel diegene zelf zo snel mogelijk terug. Wedden van ‘yes’ dat dit een goede eerste indruk bij de kandidaat achter laat?

Heeft jouw laatste vacature niet veel stof doen opwaaien? Check dan ook onderstaande vijf punten, cruciaal voor het succes van een vacature(tekst):

  • Is de sollicitatieprocedure duidelijk toegelicht?
  • Wordt er in de vacature een goed beeld gegeven van de organisatie zelf?
  • Is de vacaturetekst overzichtelijk, zodat deze ook ‘al scannend’ te lezen is?
  • Wordt er in de tekst duidelijk vermeld in welke stad de kandidaat eventueel komt te werken?
  • Heb je een duidelijke functietitel gebruikt die de lading dekt én vindbaar is in zoekmachines?

Wil het na het lezen van al bovenstaande tips toch niet helemaal lukken? Vraag dan eens de interim recruiters van YME Projects om hulp. Zélfs vacatures in de I(C)T en techniekbranche vullen zij in no time in. Succes!