HELP! Topmedewerker neemt ontslag!

HELP! Topmedewerker neemt ontslag!

Je wilt er liever niet aan denken, maar in de huidige arbeidsmarkt is anything possible. Zélfs het vertrek van één van je ‘topmedewerkers’. Je weet wel, die ene trouwe, steengoede medewerker waar je eigenlijk nog jaren mee wilde samenwerken. Hij of zij vindt een andere uitdaging, the usual. Dus, wat nu? 

 

 

 

Keep your head cool

Allereerst: maak er geen té groot probleem van. Ja, hij of zij was een belangrijke schakel binnen het team en een nieuwe medewerker van hetzelfde ‘kaliber’ is niet zo 1, 2, 3 gevonden. Maar in plaats van hierdoor in de stress te raken of de negatieve pet op te zetten, kan je je beter focussen op hoe dit überhaupt heeft kunnen gebeuren en hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen. En kijk ook eens naar de kansen; een nieuwe werknemer heeft weer een hele andere, frisse kijk op de zaak en dat kan veel positieve gevolgen met zich meebrengen. Hallo nieuwe topmedewerker!

Exit interview

Wanneer één van je topmedewerkers vertrekt, is een exit interview een must-do. Tijdens dit gesprek vraag je de persoon in kwestie waarom hij of zij de baan inruilt voor een andere functie. Zo leer je veel over de voor- én nadelen van jouw organisatie; wat vinden werknemers fijn en wat juist niet? Let op: een exit interview is minstens net zo belangrijk als een sollicitatiegesprek!

Bespreek het intern

Het is belangrijk om het vertrek van een medewerker intern kenbaar te maken. Al helemaal als het om een topmedewerker gaat. Wees eerlijk en geef aan hoe dit ‘gat’ gevuld gaat worden. Heeft de betreffende medewerker veel contact met een aantal belangrijke klanten? Breng dan ook hen op de hoogte.

Evalueer en neem stappen

Als een belangrijke schakel weg valt, is reorganisatie soms een logisch gevolg. Het is hoe dan ook een uitgelezen kans om de volledige ketting eens goed onder de loep te nemen en waar nodig het een en ander aan te passen. Ga je op zoek naar een nieuwe kandidaat, of is er wellicht intern iemand die de taken op zich kan nemen?

Enne, mocht het ooit zo ver komen… Dan mag je toch hopen dat die topmedewerker op een AWESOME manier afscheid neemt! ;-)