Het standaard sollicitatiegesprek is passé

Het standaard sollicitatiegesprek is passé

Ondernemer en/of HR-medewerker zit(ten) aan een tafel, de ietwat zenuwachtige sollicitant zit ertegenover. Tijd voor het vragenvuur. Je komt ze in vrijwel elk bedrijf tegen: de standaard sollicitatiegesprekken. Maar moeten we ons nog wel vasthouden aan deze manier van selecteren? Kan dat sollicitatiegesprek niet wat spannender, moderner en bovenal: effectiever?

Yes we can! Er zijn talloze manieren waarmee je het sollicitatiegesprek kunt upgraden. YME Projects zet een paar mogelijkheden op een rijtje. Succes!

 

Bewegend beeld is key

We hebben het al vaker geroepen: de videosollicitatie is een succesvolle tool. Althans, mits je deze op de juiste manier inzet. Bijvoorbeeld bij de preselectie of als alternatief voor het cv. Denk er eens over na: waarom zou de sollicitant fysiek naar jou toe moeten komen, als je de persoon in kwestie ook via een video kunt zien en horen. Maak zelf een (standaard) filmpje waarin je de sollicitant(en) een paar vragen stelt, dit filmpje kan je vervolgens naar iedere sollicitant sturen. De sollicitanten kunnen de vragen vanaf eigen locatie beantwoorden. Eveneens in een video. Dat scheelt je zeeen van tijd, je bent immers geen tijd kwijt aan een eerste gesprek. En daarbij heb je nu de kans om de kandidaat op je gemak te bestuderen (en hij/zij jou ook). Handig!

Je kán de sollicitanten vragen om zelf een video op te nemen, maar het is natuurlijk ook een optie om een Skype call in te plannen; op die manier kan je de kandidaat ook daadwerkelijk spreken. De voordelen van een sollicitatiegesprek voor de camera op een rijtje:

  • Je kan ze altijd en overal voeren; tijdens kantooruren of daarna / op je thuiswerkdagen…
  • Terug kijken is ook een optie, ideaal wanneer je twijfelt tussen meerdere kandidaten*
  • Je kan de video’s delen met collega’s en samen een besluit maken

* wil je de Skype call terugkijken, zorg er dan wel voor dat je deze opneemt!

Check online of iemand geschikt is

Erg handig: tegenwoordig vind je online vele tests waarmee je, zonder de kandidaat face to face te hoeven spreken, al kan beoordelen of hij/zij geschikt is voor de functie. Online assessments meten kennis, capaciteiten, vaardigheden en karaktereigenschappen. Zo krijg je meer inzicht in de kandidaat, waardoor het maken van een besluit een stuk makkelijker wordt. Deze assessments missen bovendien de onbewuste vooroordelen die iedere interviewer heeft en dat maakt de kans op een foutieve eerste indruk direct een stuk kleiner. Tip: verdiep je ook eens in Harver, een bedrijf dat in 2014 een ‘gegamificeerd’ recruitmentproces voor callcentermedewerkers heeft geïntroduceerd én zichzelf inmiddels al een miljoenenbedrijf mag noemen.

Sollicitatiegesprek? Salesgesprek!

Hoewel de praktijk het nog weleens tegenspreekt, kan je het je als werkgever vandaag de dag niet meer veroorloven om tijdens een sollicitatiegesprek de ‘veeleisende partij’ te spelen. Topkandidaten moet je toch écht zien te verleiden, anders vinden ze wel een mooie positie bij de concurrent. Het is dan ook slim om het sollicitatiegesprek te zien als een salesgesprek en deze ook dusdanig om te vormen. Uiteraard moet de werkgever hier wel open en transparant over zijn en vertellen hoe het er op de werkvloer écht aan toegaat. Dingen mooier maken dan het is – zoals vaak gebeurt in een salesgesprek – werkt op den duur averechts. De interviewer moet de kandidaat beïnvloeden en een werkelijke ‘verkoop’ tot stand brengen. Dit is vaak nog lastiger dan men denkt, maar zéker effectief!

Een potje pingpong doet wonderen

je het écht eens anders aanpakken? Dan zijn er mogelijkheden zat. Kies bijvoorbeeld voor een potje pingpong, zoals ook de ceo van Technology Advice – Rob Bellenfant – heeft gedaan. Aan het einde van het sollicitatiegesprek, daagde hij de kandidaten uit voor een wedstrijdje. Niet om te kijken hoe goed ze hier wel/niet in zijn, maar om erachter te komen hoe ze met winst en verlies omgaan. En of ze het aan durven om nieuwe dingen te proberen. Springen ze met een luide ‘LET’S GO!’ op uit de stoel of schuiven ze ietwat aarzelend naar de pingpongtafel? Check voor meer inspiratie onze originele recruitmentcases deel 1 en deel 2.

Kortom: het standaard sollicitatiegesprek is passé en kan zonder enige twijfel beter, sneller en effectiever worden uitgevoerd. De professionele interim recruiters van YME Projects helpen je hier graag bij. Of bekijk onze verschillende bouwstenen!