Vacature invullen? Doe het snel!

Vacature invullen? Doe het snel!

Al bekend met de gevaren van ‘slow hiring’? If not, ziehier een korte scenarioschets: je zet een vacature online, de sollicitanten sturen massaal sollicitatiebrieven, video’s en andere creatieve uitingen jouw kant op, maar vervolgens duurt het weken, of zelfs maanden, voordat jij de knoop doorhakt. Gevolg? De beste kandidaten zijn waarschijnlijk allang afgehaakt en all that’s left is een pool van niet-zo-getalenteerde sollicitanten die gewoon héél hard op zoek zijn naar een baan.  

 

 

Vaarwel topkandidaten

Al helemaal wanneer je een hoge functie moet zien te vervullen, is slow hiring niet aan te raden. De kandidaten die hierop solliciteren hebben vaak al een andere baan en zien dit enkel als een nieuwe uitdaging. Ze hebben de baan niet nódig. Neem jij weken de tijd om überhaupt te reageren op de desbetreffende sollicitatiebrieven, dan ben je die topkandidaten allang kwijt. Zij hebben immers geen ambitie om te werken bij een bedrijf dat ‘niet eens’ binnen een week tijd een cv door kan nemen.

Tip: neem vooral niet de tijd

En nee, slow hiring bevordert niet de kwaliteit van de kandidaat die je uiteindelijk aanneemt. Vaak willen werkgevers en ondernemers alles goed overdenken en niet ‘zomaar’ de eerste en de beste die ook maar enigszins bij het totaalplaatje in de buurt komt een baan aanbieden. Natuurlijk is het aan te raden om goed na te denken over wie je aanneemt, maar het is een fabel dat je alleen na lang wachten ‘die ene goede’ kandidaat aan de haak slaat.

Sterker nog: hoe langer je erover doet, hoe groter de kans op een nieuwe medewerker die het na een tijdje nèt niet helemaal blijkt te zijn. Tegen de tijd dat jij iemand aanneemt, is de interesse van alle écht goede kandidaten immers allang weg. De pool van sollicitanten die overblijft is vaak een stuk minder talentvol.

Nadelig voor het bedrijf

En los van het feit dat je dankzij een traag recruitmentproces uiteindelijk eindigt met een niet zo sterke kandidaat, gaat er hier nog iets mis; doe je er maanden over om een functie te vervullen, dan staat die functie dus ook maanden open binnen het bedrijf. Oftewel: er ‘mist’ voor een aanzienlijk lange periode een schakel. Grote kans dat ook de productiviteit van het bedrijf in die tijd achteruit gaat en laten we wel wezen: time is money!

Alles voor het employer brand

We hebben het al vaker over het belang van een steengoed employer brand gehad. En dat komt ook in deze kwestie weer terug. Wil je erom bekend staan dat het maanden duurt voordat kandidaten iets van je terug horen? I guess not. Geen enkele sollicitant wordt hier immers blij van, met een slechte candidate experience als gevolg. Slow hiring heeft simpelweg een negatieve impact op jouw imago. Eén plus één is twee: een slecht imago zorgt voor minder sollicitanten én minder goede sollicitanten, wat de duur van het traject alleen maar langer maakt.

Heb jij een functie openstaan en wil je hier dolgraag een écht goede kandidaat op zetten? Iemand die werkelijk het verschil maakt, het bedrijf verder brengt en met creatieve, nieuwe inzichten komt? Laat er dan vooral niet te veel gras over groeien. Indien gewenst kunnen wij je helpen.