Stel slimme sollicitatievragen en selecteer de juiste kandidaat

Stel slimme sollicitatievragen en selecteer de juiste kandidaat

Als je het hebt over het voorbereiden op sollicitatievragen, denken de meeste mensen direct aan de sollicitant; zij denken immers al vóór het sollicitatiegesprek na over de te verwachten vragen en welke antwoorden hier goed op aansluiten. Wat vaak vergeten wordt is dat ook de werkgever zich moet voorbereiden. Want stel je als werkgever de verkeerde vragen, dan is de kans groot dat je er in een later stadium achter komt dat de nieuwe werknemer helemaal niet bij het bedrijf past. En die mismatch, die wil je voorkomen.

Het standaard riedeltje

We get it: je wilt opvallen, anders zijn dan andere werkgevers en dus absoluut niet dezelfde vragen stellen. Je wilt dat de betreffende kandidaat verrast wordt door jouw vragen en gemotiveerd raakt om werkelijk het achterste van zijn/haar tong te laten zien. Weg met die standaard poespas, toch? Ho, wacht. Hoe belangrijk het ook is om je te onderscheiden, een aantal van deze standaard vragen zijn toch echt essentieel. Zo is het o.a. een must om te vragen naar de reden van solliciteren, het toekomstbeeld van de sollicitant en waarom hij of zij denkt dat deze job de juiste is. Tip: vraag geen dingen die je al weet. Wat betreft de achtergrond van de sollicitant is een blik op het cv vaak al voldoende.

Gooi het eens over een andere boeg

Ja! Jezelf als werkgever onderscheiden is very important! Dus na het standaard riedeltje volgen de ietwat onverwachte sollicitatievragen. Vragen die de sollicitant aansporen om na te denken. Zo kan je iemand vragen hoe zijn of haar ideale baan eruitziet. Terwijl de één het dicht bij huis houdt en de functie waar hij of zij op dat moment op solliciteert letterlijk omschrijft, durft de ander meer en groter te denken. Het is aan jou om te bepalen wat je belangrijker vindt. Om iemands zelfkennis vast te stellen, kan je vervolgens vragen om een omschrijving van de persoon in één woord. Volgens Dara Richardson-Heron, CEO van YWCA, zijn de beste kandidaten zij die goed en lang over deze vraag nadenken. Nog een paar voorbeelden van onverwachte vragen die je tijdens het sollicitatiegesprek kunt stellen:

  • Indien je een superheld kon zijn, welke zou dat dan zijn?
  • Welk liedje omschrijft jou als persoon het beste?
  • Wat zou je doen met al het geld van de wereld?
  • Hoe zou je jezelf in tien seconden verkopen?

Belangrijk: de don’ts!

Ook interessant: wat moet je een sollicitant vooral niet vragen? Geloof het of niet, maar sommige werkgevers stellen de raarste vragen; bijvoorbeeld of de sollicitant ooit gearresteerd is, of hij of zij nadenkt over het krijgen van kinderen en hoe vaak ze zich bij hun vorige baan hebben ziekgemeld. Met dit soort onbeleefde vragen schrik je de sollicitant alleen maar af en sommige vragen zijn zelfs wettelijk verboden! Want van gedachtes als ‘ik moet mijn kinderwens achter me laten als ik deze baan neem’ en ‘mijn medische geschiedenis heeft blijkbaar invloed’ wil je echt niet op je geweten hebben. En wat betreft het in contact komen met de politie; daar hebben we een zogenoemde background check voor.

There you go! Een flink aantal do’s en don’ts wat betreft de sollicitatievragen. Pak het slim aan en je selecteert in no time de juiste kandidaat voor jouw openstaande functie. Blijf je het lastig vinden? Schakel dan de hulp in van één van onze interim recruiters!