Een awesome interim recruiter selecteren

Een awesome interim recruiter selecteren

Een goede interim recruiter vinden valt nog niet mee. Door de stijgende vraag naar interim recruiters is het lastig om iemand met passende kwalificaties te vinden die binnen het financiële plaatje past én ook nog eens beschikbaar is. Want hier is meteen je catch22: je hebt nog geen interim recruiter die je helpt met het invullen van deze vacature…

Dus moet je eerst nog even zelf aan de slag, maar waar moet je dan op letten? We zetten de aandachtspunten en stappen op een rij.

1. Een heldere opdracht

First things first: zorg allereerst voor een duidelijke en afgebakende opdracht. Welke resultaten moeten binnen een bepaalde periode behaald zijn? Waarschijnlijk heb je een streefgetal voor het aantal ingevulde vacatures. Maar wellicht heb je meer wensen en wil je met het oog op de toekomst bijvoorbeeld een kandidaten database opbouwen. Of je wilt werken aan je werkgeversmerk, een Werkenbij website of aan een andere doelstelling.

2. Een duidelijk takenpakket

Natuurlijk gaat je interim recruiter op zoek naar kandidaten voor je vacatures. Maar wat valt wel/niet binnen het takenpakket? Employer branding? Social sourcing? Vacatureteksten schrijven? Bedenk als het even kan wat echt prioriteit heeft en van welke taken het fijn is dat ze worden opgepakt, maar niet strikt noodzakelijk zijn. De MoSCoW-methode kan je helpen om je Must-haves, Should-haves, Could-haves en Would-haves helder te krijgen. Daar zit geen woord Russisch bij…

Maak een profiel van je interim recruiter

Zoek je iemand die ‘alles’ doet, van het opstellen van een functieprofiel tot het laatste selectiegesprek en alles wat daar tussenin zit? Of biedt je organisatie op bepaalde vlakken ondersteuning en zoek je daarom geen alleskunner maar iemand met specifieke kwalificaties? Zoek je iemand die ervaring heeft in jouw type organisatie, in jouw branche of met jouw vacatures? Een solist of iemand die meedraait in een team? Een vrije geest die de boel opschudt of iemand die zich strikt aan interne procedures en processen kan houden? Welke van de gewenste kwalificaties zijn need to have en welke nice to have?

Bedenk wat een interimmer zoekt

Interim recruiters hebben veelal andere beweegredenen in hun werk dan recruiters in vaste dienst. Ze zoeken bijvoorbeeld meer vrijheid, genieten van de afwisseling tussen opdrachtgevers of willen op afstand kunnen werken. Vanuit huis, maar ook vanuit Mallorca, Kroatië of Bali. En als we het dan toch over afstanden hebben: interimmers vinden het anders dan vaste medewerkers meestal geen punt om iets verder te reizen voor hun opdracht.

Hoe passen die beweegredenen bij jouw profiel? Iemand die bij voorkeur elk half jaar (of vaker) van opdrachtgever verandert, past mogelijk minder goed bij een tijdelijke positie waarvan je de einddatum nog niet kan inschatten. Passen werken op afstand of flexibele werktijden bij de opdracht en je organisatie? En het is misschien lastiger werken met iemand die veel vrijheid zoekt en neemt, terwijl de Wet DBA  en de interimmer anders denken over een gezagsverhouding dan jij als opdrachtgever. Daarom is het een goed idee om een interim recruiter te vragen waarom hij/zij op interim basis werkt. Leg die motieven naast het profiel en verken samen of de sterke punten van de interimmer echt passen bij de verlangde resultaten.

Interim valkuilen

Een goede interim recruiter maakt zich al snel onmisbaar en misschien klinkt het gek, maar dat is eigenlijk net wat je niet wilt. Want een echt goede interimmer maakt zich juist wel misbaar zodat je straks verder kunt als hij of zij is verdwenen. Zorg daarom voor een goede borging van de interim werkzaamheden binnen de bestaande processen en organisatie. Laat gaandeweg zaken en inzichten goed vastleggen en koppel de interimmer aan een vaste kracht om dat mogelijk te maken. Een goede interim recruiter laat het team namelijk ‘shinen’!

Een goede interimmer versterkt je team, geeft nieuwe impulsen en laat het stralen. Houd alleen wel in de gaten of dat na verloop van tijd ook nog het geval is en of een interimmer voldoende frisse blik blijft brengen. Uiteindelijk wordt immers iedere interimmer ‘one of the guys’ met als gevaar dat deze te veel zaken voor vaststaand aanneemt en niet langer naar andere wegen zoekt die misschien meer opleveren.

Een perfecte interim match via YME Projects

Door bovenstaande stappen in kaart te brengen bouw je aan een geslaagde match en bespaar je jezelf, je medewerkers én de interim recruiter ergernis en teleurstelling. Kom je er zelf niet uit? YME Projects beschikt over een bestand van ruim 150 interim recruiters met verschillende kwalificaties en achtergronden. Ze hebben één ding met elkaar gemeen en dat is dat wij “onze hand voor hen in het vuur steken”. Met één belletje of telefoontje zorgen wij er (vaak al binnen 24 uur) voor dat een geschikte interim recruiter bij jou aan tafel aanschuift. Deal?

Hier lees je hoe je zo’n awesome interim recruiter de jouwe maakt.

 

 

 

SPECIALE ACTIE in november

November is voor ondernemers bloedje druk én je maakt vast nieuwe groeiplannen voor komend jaar. Hoogst waarschijnlijk horen daar ook nieuwe medewerkers bij. Daarom hebben wij in november de Recruitment Challenge: laat ons twee vacatures voor je invullen en je krijgt een dikke vette korting van € 1797!
Die tweede vacature mag je ook later aanmelden, tot uiterlijk 30 november 2018.
Je leest hier precies hoe het zit.