De beruchte eerste indruk: hoe ga je ermee om?

De beruchte eerste indruk: hoe ga je ermee om?

Of je het nou wil of niet, eenmaal in gesprek met de sollicitant heb je vaak al in de eerste minuut je besluit genomen. Sterker nog: die zogenoemde ‘eerste indruk’ wordt al gevormd bij het zien van de voor- en achternaam op het cv! En doe vooral geen moeite: het is onmogelijk om géén eerste indruk te vormen. Wat wél weer kan, is hier juist mee omgaan. 

 

 

Keep an open mind

Oef, de sollicitant wandelt binnen in een gifgroen pak… Wat je gevoel ook mag zijn, houd tijdens het sollicitatiegesprek altijd een open mind. In ieder geval de eerste 30 minuten. Denk je direct: ai, dat gaat ‘m niet worden… Blijft dan toch vragen stellen en probeer je te focussen op de goede punten van de persoon in kwestie. Wie weet schuilt er nog een grote troef achter dat groene pak!

Wees objectief

We zeiden het al: een eerste indruk is onvermijdelijk. Zo werkt ons brein nou eenmaal; wanneer we iemand uit de auto zien stappen en ietwat zenuwachtig het pand binnen zien lopen, hebben we onze mening al klaar. Probeer deze toch nog eventjes voor je uit te schuiven. Stel jezelf aan het eind van het sollicitatiegesprek de vraag of die eventuele eerste, negatieve indruk van het begin nog steeds juist is. Je zal zien dat de zenuwachtige persoon die je op het begin zag, vaak al na een paar minuten praten verdwenen is.

En andersom kan natuurlijk ook! Hoe vaak heb je al wel niet gedacht ‘hé, dat ziet er veelbelovend uit’, om vervolgens een half uur lang naar persoonlijke issues te luisteren? En het erge is nog: als je niet oplet, is de kans groot dat je dit niet merkt! Je kletst gezellig mee en neemt halsoverkop de verkeerde kandidaat aan. Dat moet je niet willen. Probeer dus óók die iets te rooskleurige eerste indruk te slim af te wezen en blijf gefocust op dat wat het bedrijf echt nodig heeft.

Begin met een telefoongesprek

Yep, for real! Een telefoongesprek, ofwel door velen een ‘eerste screening’ genoemd, is geheel objectief en focust zich echt alleen op dat wat de sollicitant te vertellen heeft, niet op de outfit of de uitstraling. En eerlijk is eerlijk; dat laatste is vaak wel wat de eerste indruk vormt.

Een ander voordeel van een telefonisch interview is dat je direct alvast kunt toetsen op de harde selectiecriteria. Is de salariswens van de betreffende sollicitant bijvoorbeeld dermate afwijkend van dat wat jij te bieden hebt, dan is het zonde van ieders tijd om met elkaar in gesprek te gaan voor deze functie.

Dus, staat er een deze dagen weer een sollicitant voor de deur? Plan dan nog snel een telefonisch gesprek in voor de eerste screening en probeer jezelf tijdens het face to face sollicitatiegesprek te focussen op de pluspunten van de kandidaat. En ga eens met een andere insteek het gesprek in, zo voorkom je dat het een kruisverhoor wordt. Good luck!

Hey, je kan ook gewoon een van onze professionals om hulp vragen! Zij vinden in no time de juiste kandidaat voor jouw openstaande functie en helpen je om zo objectief mogelijk te selecteren.