Daten als oplossing voor je groeispagaat

Misschien herken je dit zelf ook als ondernemer? Op zondagochtend word je ontspannen wakker en daar komen ze: plannen, ideeën, nieuwe diensten, oplossingen voor vraagstukken, het houdt niet op. Ze duikelen over elkaar heen en springen op en neer, net vlooien. Als je even niet oplet ben je sommige ideeën ook zo weer kwijt. Maar dat wil je niet. Je weet dat ze waardevol zijn voor de groei van je bedrijf.  Zelf sprint ik op zo’n moment naar mijn computer en noteer al die ideeën lukraak in suggesties. Daarna deel ik ze in op onderwerp en voilà, een nieuwe to-do-lijst is geboren. De zoveelste.

Dit is niet altijd handig of prettig. Te veel ideeën leiden tot een vol hoofd en onrust. Ik wil de beste ideeën en oplossingen gebruiken voor de groei van mijn bedrijf, maar de dagelijkse business vraagt ook tijd en aandacht. Zie daar de spagaat van de groei. Er is maar één manier om daaruit te komen: taken overdragen.

 

Groeien in je eigen tempo

Ik ben voorstander van groeien in je eigen tempo. Zelf ben ik een diesel, of ik nu hardloop of onderneem. Ik kom liefst langzaam op gang. De eerste vijf kilometer loop ik heel rustig, niemand heeft me in de gaten. Pas na 7,5 km kom ik een cadans en tegen het eind heb ik voldoende over om een sprint te trekken en mijn tegenstanders te verrassen.

Als ondernemer ben ik hetzelfde. Ik kies mijn eigen tempo, verzamel informatie, spar met mensen, overdenk alles, laat het even rusten, schud er nog eens aan. Om dan vaak grote besluiten te nemen en knopen door te hakken. Dat is het moment dat ik flinke investeringen doe en mensen of bedrijven inhuur om die besluiten snel en adequaat te realiseren. Die mensen moet je dan wel paraat hebben staan en daar heb ik mijn methodes voor.

Ik ben altijd voorbereid op groei

Zodra je besluit om delen van het werk uit te besteden of een nieuw personeelslid aan te trekken, wil je dat ook meteen. Liever gisteren nog.
Mij lukt dat, want ik ben altijd aan het rekruteren. Ik spreek zoveel mensen, klanten en kandidaten dat ik nooit een ad-hoc wervingsprocedure hoef op te starten. Door te netwerken en heel bewust een talentenpool op te bouwen voor YME Projects, zit ik nooit verlegen om capabele extra handen. Dat vullen van mijn talentenpool zie ik als daten: je ontmoet veel mensen en enkelen daarvan spreken je aan. Daarmee spreek je nog een keer af en als het blijft klikken, verdiept de relatie zich. En dan kan het zomaar gebeuren dat daar een zakelijk ‘huwelijk’ uitrolt.

YME Daten - Getrouwd

Tips om je voor te bereiden op groei

  • Denk als een recruiter en toon altijd belangstelling

Iedereen die je spreekt of ontmoet kan een potentiële medewerker of samenwerkingspartner zijn. Als mensen me vertellen wat er speelt in hun organisatie vraag ik altijd: hoe zit het met jouw toekomst?
Ook op verjaardagen of tijdens het sporten kan je opeens je ideale nieuwe medewerker tegen het lijf lopen. Puur door interesse te tonen en een gesprek aan te gaan.

  • Hou een lijstje bij van taken die je uit zou willen besteden

Als ondernemer heb je een hoop petten op. Veel van die taken voer je zelf uit, maar er komt altijd een moment dat het er (tijdelijk) te veel worden. Door je eigen takenlijst bij te houden, zie je snel wat je kunt uitbesteden. Zo’n takenoverzicht is meteen de basis voor een functieprofiel en een wervende vacaturetekst. Dat schakelt snel!

  • Richt nu een vindbare pagina in voor toekomstige vacatures

Vaak ben je als ondernemer gefocust op de vindbaarheid van je website voor je klanten. Veel ondernemers hebben geen, zelfs niet achter de schermen, pagina voor hun vacatures. Als je vanaf dag één een pagina aanmaakt waar je, als je later groot bent, je vacatures post dan begin je niet van scratch op het moment dat je gaat werven. Want ik kan je verzekeren dat àls je gaat werven, je iemand liever gisteren wilt dan morgen.

  • Date je helemaal suf

Ik spreek heel veel mensen en uiteraard komt niet met iedereen een samenwerking tot stand. Maar tussen al die dates zit altijd wel iemand waar ik ‘verliefd’ op word. Soms wordt die liefde niet beantwoord of nemen we weer snel afscheid van elkaar. Dan date ik weer verder. Maar eens in de zoveel tijd is de match er wel en gaan we samenwerken.
Op deze manier werk ik op dit moment met een prachtig team van Interim Recruiters en Business Partners die ik allemaal op verschillende momenten heb leren kennen.

  • Luister en vraag door

Een inkoppertje zou ik denken. Maar als je goed luistert is iedereen wel ergens ‘vatbaar’ voor. Iedereen heeft een drijfveer die hem in beweging brengt. Zonder dat je direct aan het werven slaat is het handig om te weten wat iemand drijft en waar hij/zij blij van wordt of juist wat een belemmering is voor een overstap. Zo werden oud-managers en interim recruiters klanten, klanten kandidaten en weet ik van sommige van mijn klanten dat ze graag t.z.t. aan zouden willen sluiten bij YME Projects.

 Heb jij de ambitie om te groeien? Dan is investeren in recruitment een overweging waard.