Het belang van een persoonlijke afwijzing

Het belang van een persoonlijke afwijzing

Logisch: als ondernemer wijs je meer kandidaten af dan dat je er aanneemt. Ook kandidaten zelf weten dat de kans op een afwijzing reëel is, al hopen ze natuurlijk op een andere uitkomst. Niet gek dus dat een afwijzing regelmatig voor een grote teleurstelling zorgt. Maar wist je dat je deze teleurstelling als ondernemer zijnde kunt beperken? En wel met een persoonlijke afwijzing. Een paar tips!

 

 

Kandidaten afwijzen

Kandidaten afwijzen is niet leuk, maar wel noodzakelijk. Je kunt simpelweg niet iedereen die bij jou solliciteert een baan aanbieden. Het is echter wel belangrijk dat je door het afwijzen van kandidaten geen negatief imago creëert. Tip van ons: een standaard afwijzing – eentje die naar alle kandidaten wordt gestuurd – zorgt vaak al voor boze gezichten. Kies er dus altijd voor om de kandidaten op een persoonlijke manier af te wijzen. Begin met een bedankje, geef aan waarom de kandidaat (dit keer) niet is uitgekozen voor een vervolggesprek en blijf positief.

Wees er snel bij

En verder: laat de kandidaat het meteen weten. Want eerlijk is eerlijk, vaak weet je het al direct wanneer een kandidaat het simpelweg niet in zich heeft. Waarom wachten tot er wél een geschikte kandidaat gevonden is om daarna pas het slechte nieuws te brengen? Laat je dit direct weten dan is de teleurstelling vaak een stuk kleiner dan wanneer de kandidaat lange tijd op een antwoord heeft gewacht en dán nog de teleurstelling moet verwerken.

Vermijd discussies

Ja, je moet de kandidaat laten weten dat hij/zij het niet geworden is. En ja, dit kan je het beste per telefoon doen, mét een goed onderbouwde reden. Communiceer de belangrijkste reden waarom de kandidaat het niet is geworden en geef indien mogelijk een tip mee voor een volgende sollicitatie. Verder in discussie gaan over details? Hell no.

Pak die kans!

Wist je trouwens dat een afwijzing een gouden kans is om jouw bedrijf (nog) beter op de kaart te zetten en je van concurrenten te onderscheiden? Veel bedrijven sturen kandidaten geen – of alleen een standaard – bericht. Geef jij wel een inhoudelijke afwijzing, dan heb je al gauw een streepje voor. Met een persoonlijke afwijzing help je de kandidaat en dat zorgt voor een positieve sollicatie-ervaring. Onderschat vooral ook niet hoe ver een negatieve sollicitatie-ervaring (lees: geen reactie geven) vandaag de dag via social media kan reiken!

En wij kunnen het weten. Bij YME Projects wordt namelijk áltijd een nette en persoonlijke afwijzing geformuleerd. Gewoon, omdat we kandidaten graag helpen en niet in onzekerheid willen laten zitten. Tot op heden heeft deze aanpak al voor veel mooie reacties gezorgd!

Wil jij ook zulke positieve berichten ontvangen? Zorg dan dat iedere kandidaat die je moet afwijzen een persoonlijk en goed doordacht bericht ontvangt. Wij helpen je graag.